“Vidimo se u bioskopu”

“Vidimo se u bioskopu”

Sa ciljem povećanja vidljivosti domaćeg filma i razvoja bioskopske publike, bioskop Eurocinema u saradnji i uz podršku Filmskog centra Srbije i Mreže kinoprikazivača Srbije, a pod okriljem kampanje „Vidimo se u bioskopu“, organizuje maraton domaćeg filma 02. januara 2022. godine, u okviru koga će biti prikazano 5 aktuelnih naslova domaće produkcije.

Program će u 13 časova otvoriti film „Kelti“ rediteljke Milice Tomović koji nas vraćaju u 1993. godinu, u vreme sankcija i inflacije. Na obodu Beograda, u velikoj trošnoj kući, teku pripreme za proslavu Minjinog osmog rođendana. Radnja obuhvata 24 časa i pre svega je usredsređena na malu slavljenicu, njene roditelje, baku i stariju sestru, ali tu je još i sijaset drugih likova koji nastanjuju ovu filmsku priču. U 14,30 časova na programu je film „Nebesa“ u režiji Srđana Dragojevića. Ova filmska alegorija sa elementima crne komedije inspirisana je trima pričama francuskog pisca Marcel-a Aime-a. Priče o uticaju ČUDA na postkomunističko društvo u tranzicionom periodu, smeštene su u 1993, 2001. i 2026 godinu. Komedija sa elementima drame „Nije loše biti čovek“ našeg slavnog reditelja Dušana Kovačevića biće prikazana od 16,30 časova. Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković) 5 godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. U 18,30 časova publika će na bioskopskom platnu moći još jednom da pogleda proslavljeni film „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića, koji je oborio rekorde gledanosti i postao najgledaniji film novije srpske istorije. Konačno, od 21 čas će biti prikazan drugi deo krimi drame Južni vetar 2 – Ubrzanje koji je srca domaće publike osvojio svojim prvim delom 2018. godine.

Pored ostvarenja koji će biti prikazani u okviru maratona domaćeg filma, početkom naredne godine nas očekuje još uzbudljivih naslova domaće produkcije.

U januaru 2022. godine očekuje nas film „Zlatni dečko“, priča o Denisu Markoviću mladom talentovanom fudbaleru, problematičnog temperamenta, koji od rane mladosti, zbog svog talenta, postaje meta različitih interesa. Ovo je priča gde vas sve može ili ne može odvesti talenat. Ovo je priča o drugoj šansi…

Film „Bilo jednom u Srbiji“ koji će takođe biti prikazan u januaru, govori o periodu tokom i posle Prvog svetskog rata, u kome dva mladića (Cone i Dine) i dve devojke (Zorka i Ružica) iz Leskovca, proživljavaju različite sudbine. Dineta su saveznici odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života i svetlima metropole. Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha. Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u „velikom svetu”, dva mladića vraćaju se u svoj oronuli Leskovac. I tako počinje borba „starog” i „novog”, u svakom smislu. Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi.

Već za početak februara naredne godine najavljeni su filmovi „Jazavac pred sudom“, koji je adaptacija istoimene pripovetke srpskog književnika Petra Kočića. Smeštena je u jek vladavine Austrougarske nad Bosnom, a priča prati vodeću ličnost Davida Štrbca koji tuži jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza.

Film „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović koji govori o Petri, mladoj samohranoj majci, koja nakon razvoda i smrti oca, pokušava da se oslobodi i živi svoj život uprkos svima, tražeći onog pravog.

Film „Leto kada sam naučila da letim“ reditelja Raše Andrića koji govori o odrastanju. Film je vedra i duhovita priča snažnih emocija, koja prati dvanaestogodišnju Sofiju, devojčicu pred kojom je naizgled dosadno letovanje sa dve bake. Ipak, nova prijateljstva, prvi poljubac i pomirenje sa otuđenom porodicom pretvaraju to leto na idiličnom jadranskom ostrvu u neprocenjivo i nezaboravno iskustvo.

Za mart mesec najavljen je i film „Strahinja Banović“, nagrađen sa pet nagrada na prestižnom festivalu u Karlovim Varima, koji predstavlja novu verziju srpske epske pesme Banović Strahinja, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srpskih nacionalnih junaka. Istovremeno večna i aktuelna, ova adaptacija preispituje identitet, tradiciju, rasu i ljubav.

Dođite i podržite domaću kinematografiju.

Vidimo se u bioskopu!