KAKO JE SVE POČELO?

Subotica, kao jedan od najplodnijih kulturnih centara u Srbiji, je oduvek posvećivala veliku pažnju svim vrstama umetnosti. Značajan deo kulturnog mozaika pripada  upravo filmskoj umetnosti, koja ima više od 115 godina dugu tradiciju, zahvaljujući pre svega Aleksandru Lifki, pioniru kinematografije u srednjoj Evropi, koji je izgradio prvi subotički bioskop.

Bioskop „Eurocinema“ osnovan je 27. februara 2010. godine u okviru Otvorenog univerziteta i to u momentu kada su u Subotici svi bioskopi bili zatvoreni i devastirani. Počevši da prikazuje jednu projekciju dnevno putem 35 mm projektora ubrzo je postao glavno mesto za okupljanje subotičkih filmofila. Otvoreni univerzitet, kao preduzeće sa 65 godina dugom tradicijom u oblastima obrazovanja odraslih i organizaciji kulturnih događaja, od tada svrstava još jednu značajnu aktivnost među svoje usluge. Zahvaljujući tome, programi Otvorenog univerziteta su na godišnjem nivou najposećenija kulturna celina u Subotici.

KAKO SMO SE RAZVIJALI?

Tokom 2010. osluškujući želje naše publike obogatili smo program bioskopa i uveli dodatne projekcije. Prikazivali smo filmske klasike i najnovije filmove iz celog sveta.

U 2011. godine postajemo član međunarodne mreže bioskopa „Europa Cinemas“, koju danas čini 1232 bioskopa u 751 gradova i 43 države širom sveta. Bioskop Eurocinema posebnu pažnju posvećuje negovanju evropske kinematografije i na svom repertoaru prikazuje najnoviju evropsku produkciju, što proizilazi i iz toga što je Otvoreni univerzitet izvršni producent Festivala evropskog filma Palić. 

Vremenom, program u bioskopu Eurocinema se obogaćuje specijalnim projekcijama, gostovanjima reditelja i glumaca, posebnim ciklusima filmova i brojnim edukativnim aktivnostima namenjenim mladoj publici. 

U septembru 2013. godine uz finansijsku podršku Euroimages-a (European Cinema Support Found), Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodina instalirana je najsavremenija DCP i 3D oprema. 

Od tada definisana je programska struktura koja je orijentisana pre svega ka evropskoj kinematografiji, najvećim svetskim blokbasterima i programima namenjenim najmlađima. 

Eurocinema se tada vrlo brzo ucrtao na mapu najposećenijih bioskopa sa „jednim platnom“ u Srbiji i postao jedno od najpopularnijih kulturnih mesta za sve generacije u Subotici. 

U periodu februar-april 2019. godine ulaganjem sredstava Otvorenog univerziteta i uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije izvršena je kompletna rekonstrukcija bioskopske sale. 

BIOSKOP EUROCINEMA DANAS…

Danas, bioskop „Eurocinema“ spada u red najmodernijh bioskopskih sala sa 190 komfornih sedišta. Na svom repertoaru godišnje prikaže preko 180 filmskih naslova, a oko 40.000 ljudi godišnje poseti bioskop.

Od samog početka svog postojanja, bioskopa „Eurocinema“, predstavlja jednu od najznačajnijih festivalskih lokacija tokom Festivala evropskog filma Palić. U njemu se prikazuje predfestivalski program, reprize glavnog takmičarskog programa, Novi mađarski film kao i selekcija Velikani evropske kinematografije. Zahvaljujući tome, bioskop Eurocinema su posetili brojni majstori sedme umetnosti poput Kena Rasela, Emira Kusturice, Milene Dravić, Slavka Štimca, Roja Andersona, Mire Banjac, Mire Furlan, Bogdana Diklića, Žan Mark Bara, Želimira Žilnika, Lordana Zafranovića, Ištvana Saboa, Tea Angelopulosa, Jirži mencela... Istovremeno, publici bioskopa Eurocinema su se predstavili i najtalentovaniji reditelji i glumci iz nove generacije evropske kinematografije, oni čije vreme tek dolazi...

RADNO VREME BLAGAJNE

Blagajna bioskopa Eurocinema otvorena je 9h do 23h svakog dana.

OGLAŠAVANJE U BIOSKOPU

Ponudu za oglašavanje u bioskopu možete preuzeti OVDE.

Kontakt za oglašavanje u bioskopu: eurocinema@openunsubotica.rs