Dan slovenačkog filma u bioskopu Eurocinema

Dan slovenačkog filma u bioskopu Eurocinema

U četvrtak, 06. juna 2024. godine u bioskopu Eurocinema u okviru Projekta Regional Sinergy for New Cinema going Experience (Regionalna sinergija za novo iskustvo odlaska u bioskop) organizuje se Dan slovenačkog filma. Tom prilikom biće prikazana dva filma: 𝐉𝐀𝐇𝐀𝐂̌ 𝐮 𝟗.𝟑𝟎 𝐜̌𝐚𝐬𝐨𝐯𝐚 𝐢 𝐊𝐀𝐉 𝐏𝐀 𝐄𝐒𝐓𝐄𝐑? 𝐨𝐝 𝟏𝟐 𝐜̌𝐚𝐬𝐨𝐯𝐚.

Kako bi filmovi koji se prikazuju bili interesantni mladoj publici partneri su se odlučili za generacijsko programiranje. Selektori filmova su mladi iz Ptuja (Slovenija) koji su izabrali i preporučili vršnjacima filmove iz svoje zemlje koji su im se svideli.  

𝐅𝐢𝐥𝐦 𝐉𝐀𝐇𝐀𝐂̌  govori o dva prijatelja iz malog sela koji pretvaraju svoje mopede u čopere i kreću na putovanje, putujući kroz snove prošlosti i vizije budućnosti, tražeći slobodu i ljubav. Na putu kroz Sloveniju i Hrvatsku, dve zemlje koje su se tek nedavno odvojile od Jugoslavije, društvo im prave mlada odbegla žena misteriozne prošlosti i stari bajker. Lične vrednosti su testirane i slobodna volja dovedena u pitanje.

Ostvarenje 𝐊𝐀𝐉 𝐏𝐀 𝐄𝐒𝐓𝐄𝐑? prati Ester koja je uzbuđena zbog polaska u srednju školu, ali problemi nastaju kad sazna da se njen bivši dečko Kaj upisao u istu školu sa namerom da pokuša da joj bude blizu ne bi li se pomirili. Pošto se svi njeni prijatelji iz razreda priklanjaju Kaju, Ester pronalazi saveznika u Vandi. U početku se čini da plan funkcioniše, ali nove emocije brzo komplikuju situaciju...

Cilj projekta Regionalna sinergija za novo iskustvo odlaska u bioskop je uspostavljanje regionalne bioskopske mreže u cilju stvaranja novog modela približavanja mladoj publici i povećanja potražnje za evropskim filmovima kroz uključivanje mladih u različite aktivnosti povezane sa filmom. 

Program je  finansiran od strane Kreativne Evrope a partneri na projektu su:  Belvarosi Mozi (Segedin, Mađarske), Mestni kino (Ptuj, Slovenije) i Kino Velebit (Koprivnica, Hrvatska).